Saturday, April 24, 2010

At home

We had such a great week this week. We went biking 3 times, Aïsha went rock climbing with papa (we're planning to all go next week) and we went hiking again, for a total of 4 picnics. We had a bonfire with friends tonight and we roasted some of our sheep (seasoned like merguez sausage) on sticks and when they were cooked, we rolled some uncooked bread dough around them and cooked them over the firer again. What a feast!

Nous avons vraiment passé une belle semaine. Nous avons fait du vélo 3 fois, Aïsha est allée faire de l'escalade avec son papa (nous prévoyons tous y aller la semaine prochaine) et nous sommes retournés faire de la randonnée, pour un total de 4 pique-niques. Ce soir, nous avons fait un feu de camp chez des amis et nous avons fait griller de notre brebis (assaisonnée comme des saucisses merguez) sur des bâtons et quand elles étaient cuites, nous avons enroulé de la pâte à pain non cuite autour et les avons remises sur le feu. Quel festin!


:: Picnic in a nearby field ::
:: Pique-nique dans un champ près de chez nous ::



:: Sowing some pasture with papa ::
:: Semence de pâturage avec papa ::



:: Throwing pasture seeds fun ::
:: Le lancer des graines de pâturages ::



:: Two of our three remaining hens wondering what the heck happened to their friends: any takers?? ::
:: Deux des trois poules qui nous restent se demandant ce qui est arrivé à leurs consoeurs : des intéressés?? ::



:: Dreaming of apple blossoms ::
:: En attendant les fleurs de pommiers... ::



:: A gift the girls made (with only a little help from mama) for a friend's birthday ::
:: Un cadeau confectionné par les filles (avec seulement un peu d'aide de maman) pour l'anniversaire d'une amie ::


And on the raw side of things, I made some really fun recipes. I joined the Raw freedom community forum and found a goldmine of information and recipes there.

I made Carmella's (the forum owner) sweet seed crackers (without the honey) and we quite like them. I put some of the raw nutella that I mentionned this week and spread some on the crackers. I put them in the dehydrator for a couple of hours to make it harden . Raw pop tarts for tomorrow morning!

Sweet Seed Crackers
Adapted from the recipe published in Purely Delicious magazine

1/2 c flax seeds soaked in 1 1/2 c water for 3 hrs
2/3 c dates, soaked*
1/3 c figs or raisins, soaked*
1 banana
2 c shredded coconut
1/4 c honey
3/4 tsp salt
3 T carob
Pinch nutmeg
*1 cup dried fruit soak water

Process in food processor and transfer to a large bowl.

Add:
2 c pumpkin seeds or sunflower seeds
1 1/2 c sesame seeds

Mix until well incorporated.

Spread onto 3 teflex sheets. Score into squares or triangles.

Dehydrate at 110 for 8-10 hours, or until completely dry, flipping onto mesh after a couple of hours.


Carmella's Note:
During the trip, I stumbled upon the following combination which became an instant favorite:

On a sweet cracker, spread a generous layer of raw almond butter, cover with banana slices and enjoy!


:: Sweet seed crackers with raw almond butter and thawed strawberries ::
:: Craquelins sucrés aux graines avec beurre d'amande cru et fraises décongelées ::

Du côté cru des choses, j'ai essayé de super recettes. Je me suis inscrite au Raw freedom community forum et j'y ai trouvé une tonne d'information et de recettes. J'ai aussi découvert un site en français avec d'excellentes recettes.

J'ai fait les craquelins sucrés aux graines de Carmella (l'administratrice du forum) (mais sans le miel) et on les aime beaucoup. J'ai étendu du nutella cru (mentionné cette semaine) dessus et je les ai mis au déshydrateur quelques heures pour le faire durcir. Des pop tarts crus pour demain matin!

Another big hit was the apple raisin cookies.

Apple Raisin Cookies

By Rose Lee Calabro
From her new book, LIVING IN THE RAW

2 C sunflower seeds, soaked 6 - 8 hours and rinsed
2 Fuji apples
2 large bananas
1/2 C honey dates
1 t vanilla
1 t cinnamon
1 C raisins
1 C walnuts, soaked 6 - 8 hours and chopped

Process sunflower seeds, apples, bananas, and dates through a Champion Juicer using the solid plate.
In a large bowl, mix dough with vanilla, cinnamon, raisins, and
walnuts.
Spoon dough on a dehydrator tray with a teflex sheet, and form into small, round cookies.
Dehydrate at 105° for 4 - 6 hours, turn cookies over and remove teflex sheet.
Continue dehydrating for 4 - 6 hours, or until desired moisture is obtained.




:: Raw apple raisin cookies ::
:: Biscru pommes-raisins ::


We made a great cabbage salade with a sesame oil and lime juice dressing and a sprouted lentils, cucumber, tomatoes, avocadoes, parsley, walnut salad, but my favorite recipe has been the Purple lotus wraps with almond fig sauce from The complete book of raw food.

Here's the recipe:

Fig sauce:
2 cups dried black mission figs, soaked in warm water
3 tablespoon raw almond butter
juice of half a lemon
1 inch piece of ginger, choped
1 small clove garlic, minced
1/2 tsp sea salt

For the wraps
4-5 purple cabbage leaves
1 cup sprouts (any kind, I used sunflower and alfalfa)
1 avocado, sliced
1/2 beet, grated
1 carrot, grated
1 cup other chopped or shredded veggie (I used celeriac)

Place figs and soaking water in blender with other sauce ingredient, adding more water as needed and blend until creamy. Smooth almond fig sauce into purple cabbage leaves and add the veggies. Roll and enjoy.

Je n'ai pas traduit les recettes, mais si vous avez un déshydrateur et que vous les voulez vraiment en français, je les traduirai quand j'aurai deux minutes.

4 comments:

Melissa said...

It looks like you've had an amazing week! I love all the sunny photos; a window into another world ! (It's thunder and lightning outside over here in Melbourne). I love the idea of cooking over the fire - we're going to be having a bonfire here soon, so will have to keep that it mind. Hope you have a lovely weekend too :) xxx

Catherine said...

Melissa, you can also simply wrap the bread dough around a stick (make a snake of dough and roll around it). For us adults, we like to add some pieces of dark chocolate in the dough... Have fun!

Anonymous said...

Merci d'avoir laisse ce lien sur mon blog Catherine! Les recettes on l'air vraiment bonnes. J'ai juste pas de deshydrateur, mais aumoins, je peux faire la recette de wraps. Je pense qu'il commence vraiment a etre temps que j'investisse dans un bon deshydratur, ca m'aiderais a manger encore plus d'aliments crus je crois. Quelle marque de deshydrateur as-tu?
Stephanie

Catherine said...

Stéphanie, j'ai un Excalibur 9 trays. C'est vraiment le meilleur! Par contre, il n'est pas donné! Si tu peux en trouver un usagé dans une vente de garage cet été, ça ferait bien l'affaire pour un petit bout. Sinon, un Excalibur, ça vaut vraiment la peine!